Beach Event Dronten

Sporten op het zand in Dronten

Spelregels

Beachvolleybal

Spelregels

Inleiding

Op zaterdag (competitiespelers) bestaan de teams uit twee personen en gelden de reguliere beachvolleybalregels. Op vrijdag (bedrijventoernooi) en zondag (recreanten) zijn de regels wat soepeler en bestaan teams uit drie of vier spelers, waarvan op elk moment drie staan opgesteld.

Spelregels vrijdag en zondag

• Een team bestaat uit drie of vier spelers, waarvan op elk moment drie staan opgesteld.
• Hoewel we in het zand spelen, is het toegestaan om de bal met zacht contact te ontvangen en over het net te spelen, net als in de zaal.
• We draaien door volgens dezelfde regels als in de zaal, dit betekent dat zodra de service overgaat naar een ander team, de spelers van dat team doordraaien.
• We spelen op tijd. Direct voorafgaand aan het toernooi wordt het schema bekendgemaakt. Naar verwachting duurt elke wedstrijd twintig minuten.
• In verband met zon en wind wisselen we om de veertien gespeelde punten (bijvoorbeeld 7-7, 16-12).
• Het team dat als eerste wordt genoemd op het wedstrijdschema, begint met de service. Het andere team mag de speelhelft kiezen.
• De uitslag van de wedstrijd wordt zo snel mogelijk na afloop van de wedstrijd door de scheidsrechter ingeleverd bij de wedstrijdleiding door middel van het wedstrijdbriefje.
• De scheidsrechters worden geleverd door de teams die als scheidsrechter staan ingedeeld in het wedstrijdschema. Ieder team dient een scheidsrechter te leveren.
• Alle spelers zijn 14 jaar of ouder.
• Zorg ervoor dat je voor aanvang van de eerste wedstrijd bij de wedstrijdleiding bent aangemeld en bent warmgespeeld.

Ik geef mij op voor het bedrijven VOLLEYBALLEN

Ik geef mij op voor het recreatief VOLLEYBALLEN

Spelregels zaterdag

• We spelen volgens de reguliere beachvolleybalregels.
• De uitslag van de wedstrijd wordt zo snel mogelijk na afloop van de wedstrijd door de scheidsrechter ingeleverd bij de wedstrijdleiding door middel van het wedstrijdbriefje.
• De scheidsrechters worden geleverd door de teams die als scheidsrechter staan ingedeeld in het wedstrijdoverzicht. Ieder team dient een scheidsrechter te leveren.
• Alle spelers zijn 14 jaar of ouder.
• Zorg ervoor dat je voor aanvang van de eerste wedstrijd bij de wedstrijdleiding bent aangemeld en bent warmgespeeld.

Ik geef mij op voor het competitie VOLLEYBALLEN

Beachvolleybal – spel

Beachvolleybal is een spel dat wordt gespeeld door twee teams van meestal twee of drie spelers of speelsters op een zandveld gescheiden door een net. Het doel is om de bal tegen de grond aan de andere kant van het net te spelen. Een team mag de bal drie keer raken, waarbij blokken wordt meegeteld. De bal wordt in het spel gebracht door middel van een service naar de tegenstander. De rally gaat door totdat de bal op de grond ligt, de bal 'uit' gaat of de tegenstander niet in staat is om de bal terug te spelen. Een team krijgt een punt als het de rally wint. Het winnende team moet serveren. Als het andere team moet serveren moet ook van serveerder worden gewisseld. De spelregels zijn niet al te ingewikkeld en makkelijk te leren om snel en leuk beachvolleybal te spelen.

Beachvolleybal – basisregels

Er zijn geen vaste posities voor spelers in het veld. Over het algemeen is de taakverdeling op het veld goed gescheiden. Officieel gaat bij beachvolleybal de puntentelling tot en met de 21 met een verschil van 2 punten. Een wedstrijd bestaat uit drie gespeelde sets waarbij de laatste set tot de 15 gaat. Tijdens dit toernooi gaan we hier op vrijdag en zondag geen gebruik van maken en spelen we op tijd.

Bij het officiële beachvolleybal wisselen teams om de zeven punten van helft. Dit om beide teams vergelijkbare omstandigheden te bieden ten opzichte van de wind en zon. Op vrijdag en zondag wisselen we om de veertien punten om het aantal wisselingen te beperken.

De drie basis aanvaltechnieken bij beachvolleybal zijn:
• Smash: een hard geslagen bal met open hand.
• Shot: een zacht geslagen, geplaatste bal met open hand.
• Pokeshot: een met de knokkels gespeelde bal.

Als een bal naar de overzijde wordt gespeeld, mag er geen zacht/lang contact zijn. Een push- of duwtechniek, waarbij sturing wordt gegeven aan de bal is dus niet toegestaan. Bij het bovenhands spelen van een set-up (aanvalsopzet voor smash, shot of push) hoeft er geen kort contact te zijn, maar mag niet zijdelings worden gespeeld (enkel loodrecht op de schouderlijn). Na het bovenhands spelen mag de bal geen draaiende beweging vertonen. Geen effect en niet meer dan een enkele omwenteling van de bal. Een blok telt als een contact, waarna de bal dus nog maar twee keer mag worden geraakt als hij aan dezelfde zijde van het net blijft. De bal mag na een blok wel nogmaals door de oorspronkelijke blokkeerder worden gespeeld. Wel wordt dit dan als tweede contact van het team beschouwd. Op lagere niveaus fluit de scheidsrechter minder op een aantal technische fouten. Zeker in recreatief verband is het niet altijd mogelijk om technisch op dit hoge niveau te kunnen spelen.

Beachvolleybal – speelveld en bal

Beachvolleybal wordt gespeeld op een ondergrond van zand. De afmeting van een beachvolleybal-veld is 8 bij 16 meter. De nethoogte dames: ca. 2,24 meter. Nethoogte heren en mixed: ca. 2,43 meter. Er is geen middenlijn in een beachvolleybalveld (een voetfout is daar niet mogelijk, maar tegenstanders hinderen mag niet). Belijning wordt gemaakt door het spannen van touwen. Een bal is 'in' als de (afdruk van de) bal de lijn raakt. De belijning is (bij voorkeur) minimaal 2,5 cm breed in een opvallende kleur. De bal is zwaarder en zachter dan een standaard volleybal. De officiële beachvolleybal bestaat uit zacht materiaal en is waterafstotend. De omtrek is ca. 67 cm en weegt tussen de 260 en 280 gram.

Beachvolleybal – trivia

De eerste beachvolleybalwedstrijden werden gespeeld op de stranden van Waikiki in Honolulu, Hawaï. Snel werd de sport populair in Zuid-Californië. In 1920 werden in Santa Monica zandgedeeltes geschikt gemaakt voor beachvolleybal. Vanuit de vele beach clubs werden in 1924 de eerste toernooien gepeeld. Hoewel in het begin gespeeld werd door teams van zes spelers, werd dit concept in 1930 gewijzigd in de bekende vorm van twee tegen twee spelers.

In 1930 dook beachvolleybal ook in Europa op. In de jaren zeventig werden het eerste officiële wereldkampioenschappen gehouden. De winnaars waren Greg Lee and Jim Menges. Ze wonnen hiermee samen 5000 dollar. Vanaf 1996 is beachvolleybal een Olympische sport.

Voetbal

Spelregels

Binnenkort worden hier de spelregels van beach event Beach Soccer geplaatst. Natuurlijk is het nu al mogelijk om je op te geven voor deelname aan het Beach Soccer Event:

Ik geef mij op voor het VOETBALLEN

Dodgeball

Ik geef mij op voor het DODGEBALLEN

Spelregels

dodgeballveld

Het begin van het spel

Het spel wordt gespeeld door 2 teams ieder bestaand uit 6 spelers die het spel beginnen door met een voet of hand de achterlijn (back-line) of muur.aan te raken.

Voordat een game begint worden er 3 of 6 ballen in de center-zone of op de middenlijn geplaatst.

3 spelers per team rennen op het startsignaal van de scheidsrechter naar de center zone / middenlijn toe om de ballen sneller te bemachtigen dan de tegenpartij.

De 3 spelers de naar de center zone rennen mogen niet met de voet de voet de center zone betreden. Het met je voet staan op een centerzone lijn valt hier ook onder. Het aanraken van de grond in de center-zone met de handen is wel toegestaan alleen mits je een bal die zich in de center-zone bevind wilt bemachtigen..

De bemachtigde ballen moeten eerst teruggespeeld worden naar een medespeler die zich achter de "return-line" bevind, Vanaf dat moment mag de bal geworpen worden,

Alle worpen zijn toegestaan waaronder ook de slingerworp.

Spelen van het spel

1 game duurt 3 minuten. Een wedstrijd bestaat uit 3,5 of 7 games.

Wisselen van spelers is alleen toegestaan na een game of bij blessures/ongevallen.

Het is toegestaan een bal af te weren met een bal die je in handen hebt. Het afweren van een bal met het lichaam is niet toegestaan.

Als een speler af is dient de speler de hand duidelijk omhoog te houden zodat mede en tegenspelers weten dat de speler af is. De speler dient vervolgens alleen via de achterlijn het veld af te gaan. Als een speler weer het veld in mag dient de speler het speelveld ook via de achterlijn weer te betreden.

5 seconden regel

Het team dat zowel meer ballen als spelers op het veld heeft moet binnen 5 seconden een poging gewaagd hebben om de tegenstander af te gooien met minimaal 1 bal.

Het team dat alle ballen in bezit heeft moet binnen 5 seconden een poging gewaagd hebben om de tegenstander af te gooien met minimaal 1 bal. Heeft het team maar 1 speler over dan geldt de 5 seconden regel niet.

Afweren (blocken)

Afweren is alleen toegestaan met de bal. Het afweren met het lichaam is niet toegestaan

Wanneer is een speler af?

Als een speler door de tegenstander wordt afgegooid zonder dat de bal eerst de grond/muur raakt/

Als de tegenstander een door jou geworpen bal weet te vangen.

Als een speler met het lichaam op of over de zij,achter en/of middenlijn komt. Ook 1 voet 1 millimeter op een veld lijn is af. Hierover beslist de scheidsrechter.

Als een speler een bal afweert en de controle over de bal in handen verliest.

Als je een bal weg slaat of tegen de bal aan schopt.

Als je een bal afweert en je laat de bal waarmee je afweert uit je handen vallen.

Als je een bal afweert en je word vervolgens door de geworpen bal via de bal waarmee je afweerde geraakt.

Als een speler in gaat tegen scheidsrechterlijke beslissingen.

Vangballen

Een succesvolle vangbal brengt een medespeler die af is terug het veld in.

De eerste die af is mag als eerste weer het veld in.

Een vangbal geldt alleen als vangbal als de bal in 1 keer (aldus direct) wordt gevangen.

De "Save" Regel

Je kunt een speler redden als je een bal vanuit de lucht vangt die eerst je medespeler raakt zonder dat de bal eerst op de grond of tegen de muur aankomt.

Bij een vangbal in de ""save rule" is de de tegenspeler die de bal wierp niet af.

Winnen van het spel

Als alle spelers van de tegenpartij af zijn.

Als jou team aan het einde van de 3 minuten speeltijd meer spelers in het veld heeft staan dan de tegenstander.

Bronvermelding: http://dodgeballnltp.blogspot.nl/p/spelregels_13.html?m=1

Ik geef mij op voor het DODGEBALLEN

Samen zetten we Dronten op de kaart!

Met alle evenementen zetten we Dronten graag op de kaart. Daarom roepen we bedrijven op ons te ondersteunen. Voor een klein bedrag bent u al sponsor en vergroot u uw naamsbekendheid. Misschien vindt u het wel leuk om samen met uw goede relaties wat te organiseren op het zand. We denken graag met u mee! Vindt u het dus ook zo leuk dat er weer wat georganiseerd wordt op het Meerpaalplein? Laat het ons weten via het contactformulier of bel Hilde Boers PR: 0321-328440/0630-642 111 We horen graag van u! Kijk voor al onze evenementen op: www.sta-dronten.nl

facebook_page_plugin